A Macskafélék -Felinae család egyik alcsaládja a Pantherinae, vagyis a  Párducformák.  Ezeket a macskákat hívjuk nagymacskáknak.

Mi is a nagymacska és a kismacska közti különbség?

A szakkönyvek a dorombolási képességük alapján (is) különböztetik meg a nagymacskákat az úgynevezett kismacskáktól (Valódi macskák – Felinae). Sok helyen tévesen, úgy szerepel, hogy a nagymacskák nem képesek dorombolni. A két alcsalád egyedeinek a gégéje különböző. A nagymacskák nyelvcsontjának egy része rugalmas porccá alakult. Ez az oka, hogy a kismacskák mind be- mind pedig kilégzésnél dorombolnak, a nagymacskák viszont csak kilégzéskor hallatják ezt a jellegzetes hangot. További hangképzési különbség, hogy a nagymacskák bömbölnek, míg a kismacskák nem képesek erre.

Ez mellett különbségként tűntették fel a kis- és nagymacskák fekvési pozícióit. Miszerint a kismacskák inkább összegömbölyödve alszanak, ellentétben a nagymacskák kinyújtott gerincével. Megjegyezném, hogy ez leginkább a Pantera nem (úgynevezett Tigrisek: oroszlán, párduc, tigris, jaguár) fajainál jellemző.

Még véletlenül se higgyük, hogy a méret a mérvadó! A fő különbség anatómiai jellegű.

Nagymacska félék – Pantherinae

Ködfoltospárducok (Neofelis)

Ködfoltospárduc (Neofelis nebulosa)

Borneió ködfoltos párduc (Neofelis diardi)

Tigrisek (Panthera)  

            Oroszlán (Panthera leo)

Jaguár (Panthera onca)

Leopárd (Panthera pardus)

Tigris (Panthera tigris)

Hópárducok (Uncia)  

Hópárduc (Uncia uncia)

Tigris és macska  forrás: https://genk.vn/kham-pha/mo-xe-nhung-con-quai-vat-man-bac-khung-long-bao-chua-va-king-kong-2011102511194787.chn