Kép

 Ködfoltos párduc

Neofelis Nebulosa

 

 

    Nevét felhőmintás bundájáról kapta. 

    Erdei macskaféle, a síkvidéki esőerdőket részesíti előnyben, de előfordul nyíltabb vidéken és mangroveerdőben is. Nepáltól Indokínán át Délkelet- Ázsiáig elterjedt. A ködfoltos párduc a páradús, nedves trópusi erdőket kedveli, de láttak már erdőirtásos területeken is.

Kép    Testfelépítése átmenetet mutat a kis és nagymacskák között. Testhossza 60-105 cm, míg marmagassága 50-55 cm. Rövid, zömök lábai miatt súlypontja alacsonyan van, így könnyedén egyensúlyoz az ágakon. Nagy és erős mancsain talp- és ujjpárnái kemények, lábtőízületei lazák, így könnyen mászik fára. Képesek hátsó lábaival kapaszkodni, hogy így fejjel lefelé lógjon. Feje viszonylag keskeny. Koponyája kicsi, míg szemfogai különösen hosszúak, ezek széle borotvaéles, vagyis vágásra is alkalmasak a szúrás mellett. A szemfog és az előzápfog közötti résből arra következtetnek, hogy – a jaguárhoz hasonlóan – a koponya összeroppantásával öli meg áldozatát. Felhőszerű foltjai remek álcát nyújtanak a párducnak. Kép Szőrzete alapszíne az okkersárgától az ezüst-szürkéig terjed. Hátát és oldalát a szélükön elmosódott, közepükön erősebb felhőszerű foltok tarkítják. Pofája fekete foltokkal és csíkokkal mintázott, nyakán fekete csíkok húzódnak. Farkát fekete gyűrűk díszítik. Hossza eléri a testhosszt, az 55-90 cm-t, az egyensúlyozásban van szerepe.

    Pihenni és aludni a fákon szokott, míg vadászni lejön a talajra. Főként kora reggel és késő délután jár zsákmány után. A többi macskaféléhez hasonlóan bármit megeszik. Fő zsákmánya, a majmok mellett szarvast, vaddisznót, mókust, patkányt, tarajos sült, madarat eszik. A gibbont, nagyorrú majmot, makákót a koponyájuk betörésével öli meg, a szarvast gerincvelejének szétroncsolásával, míg a kisállatokkal mancsa csapásával végez

      KépAz év bármely szakában párosodnak, a fogságban tartott példányok március május között kölykeznek. Egyes beszámolók szerint párzás után a hím a nőstény közelében marad, talán az idegen hímek távoltartása végett; az nem valószínű, hogy aktív szerepet vállal a kicsik nevelésében. Vemhesség 90 napig tart. 1-5 kölyök vakon, fekete foltokkal, közel 150 grammosan jönnek a világra. 12 naposan nyílik ki a szemük. Hathetesen már igen aktívak, szaladgálnak, futnak, ekkor esznek először húst. Három hónaposan már ügyesen másznak fára. Hathónapos korukra kialakul a jellegzetes minta. Eleinte a foltok közepe elhalványul, így kialakulva a sötét szegély. Egyévesen önállósodnak, de 2 éves koruk után válnak ivaréretté. Fogságban 17 évig élnek.

    A ködfoltos párduc állomány csökkenését az emberi beavatkozás okozza. Az erdők irtása és a macskák vadászata veszélyezteti a fajt. Igen ritkán regisztrálnak vadonélő ködfoltos párducot, de a feketepiacon elterjedt a prémjük. Ez nem feltétlenül jelenti, hogy nagy az állomány, inkább azt, hogy a vadászok kedvelt macskája. A Vörös könyv a kihalás által veszélyeztetett fajok közé sorolja.