Oroszlán

Panthera Leo

sörényes hím   A tigrisnél valamennyivel kisebb nagymacska, ugyanis a hím elérheti a 2,7 métert (igaz ebből 90 cm csak a farka) és testtömege  200-250 kg közötti. A többi nagymacskához képest törzse rövidebb. Fő ismertető jegyei a lesimuló homokszínű szőrrel borított, erős hatalmas test; széles aránylag kicsi szemű arc, a farkat díszítő bojt és persze a hímek fejét, nyakár és mellkasát borító hosszú szőr, a sörény. Sörényének színe változó, minél idősebb az állat annál sötétebb. 5 éves korra nő ki a hímnek tejesen a sörénye. 

élőhely

Eredeti élőhelye a Jóreménység fokától egész Afrika és Dél-Ázsián át Indiáig terjedt. Ebből mára csak Afrika déli, keleti területe és India Kathiavár félszigeti maradt.

   Az oroszlán falkában él. A falka méretét a zsákmány állatok száma határozza meg. Ahol bőséges az élelem akár 30-nál is több állat él együtt, ahol (nagyon) kevés a növényevő a falka 2-3 tagból áll. A családot 1 (vagy akár 4) hím is „vezeti”. A hím harcol a betolakodó, rivális hímek ellen, akik az állására pályáznak.

zsákmányszerzés

  Éjszakai életmódot folytat, napközben bozótosban, árnyékos területen heverészik. Rendszerint alkonyatkor indul vadászni. Zsákmányállatai általában a gnúk, a zebrák, az antilopok, a gazellák, az impalák, de elejti a bivalyt, a zsiráfot, sőt az orrszarvút és az elefántot is (igaz az utóbbi hármat csak ritkán támada meg, ha kevés vagy nincs más élelem). Nem veti meg a dögöket, és ha van rá alkalma elorozza minden más ragadozó ebédjét. A vadászatban sokat segíti a jó látása, nagy ereje és persze fegyverei, a nagy szemfogak és az éles karmok. A vadászatot rendszerint a nőstények végzik. Míg a hím elenyészően keveset, vagy egyáltalán nem vesz rész a zsákmányszerzésben. A zsákmány elfogyasztásában annál inkább, míg ő nem lakott jól senki se ehet a prédából; ezután következnek a nőstények, s végül a kölykök. Hosszantartó ínséges időben a táplálkozási sorrend következtében pusztul el a legtöbb kicsi.

    A nőstény körülbelül minden 2. évében ellik. A kölykök általában tavasszal születnek egy biztonságos rejtekhelyen. A kicsik vakok és foltos bundájúak. Hat hetesen kezdenek húst enni, de egy éves korukig tejet fogyasztanak. Két éves korukban a hímeket elkergeti a király, míg a nőstények a falkában maradnak anyjukkal.

  Az oroszlánok a megközelíthetetlen területeken és a védett nemzeti parkokban élhetnek biztonságban az orvvadászoktól.